Název

Uhry 2017

Popis

Ve čtvrtek jsme měli sraz v Pivovarském klubu a po 23.hod. vyrazili Busem na zájezd do Zemí Koruny Uherské se Sdružením přátel piva.V Buse jsme měli zásoby pivního moku z různých pivovarů a po cestě nabrali mimopražské účastníky.Vindyho na nějaké zastávce,Luboše,Zuzku a Radka v Pálavě a na konec v Hustopečích Jirku,Lenku a Zdeňku.Pak překročili postupně zemské hranice Zemí Koruny České do Země Svatoštěpánské Koruny.Profrčeli jsme rovnou k pohraniční oblast se Sedmihradskem do města Békécsába,kde se konal od pátku do neděle Csabaikolbász festival.Pobili jsme tam do 13.hod. a věnovali se koštóvání klobás,sýrů,pálenek,vína,piva a různých pochutin dle možností a zaměření každého z nás.Poté jsme se vydali směrem na Budapešť a zastavili se v Kecskemét,kde se nachází pivovar Kecskeméti Sormanufaktura,kde jsem byl velmi překvapený kvalitou piva a kreativitou majitele,který si sám vyrobil řídící jednotku pro celou výrobu piva a vymyslel dvojplášťovou spilku s oddělenou regulací chlazení,čímž získal možnost kvašení ležáků se svrchňáky bez vzájemného ovlivňování se.Docela pecka nápad.Poté jsme jeli do Budapešti se ubytovat a prožít volný večer.Vydal jsem se s Vindym,Michale a Inkou do restaurace Élesztoház,kde jsme ochtnali pivko,šoupli něco za žebro,poklábosili a mazali hajat.V sobotu jeli uvědomnělí občané volit a já s Vindym si koupili celodenní lístek a vyrazili do Tržnice.SUPER!Svezli se postupně všemi trasami místního Metra a naložili se s voliči do Busu,který nás odvezl do Domony,kde se nachází Bigfoot Sörfözde,což je pivovárek,který vlastní manželé,kteří dlouho žili v Británii.Mají rádi období prohibice,což se projevilo v názvu piv.Vaří 9 druhů z toho 1 ležák.Název pivovaru je podle velikosti nohy manžela a sládka(56).Zde jsem byl opět překvapen kvalitou,chutí a vstřícností majitelů.Čas běží a trak jsme se vydali do Nagytarcsa,kde se nachází pivovarská rarita mezi pivovary a to Reketeye Brewing.Tento pivovar vaří jen sudová a plechovková piva!!Zdejší pivní mok měl trochu posunutý chuťový charakter,což vyplývá ze způsobu plnění do plechovek.Dokonce zde vaří nový pivní styl NEIPA,který jsme bohužel neochutnali.Jinak zde bylo též dobře,zvláště díky osobě majitele a sládka v jedné osobě.Odtud jsme vyrazili do Budapešti do bývalého areálu pivovaru Dreher,který zde skončil v 50 tých letech a do změny režimu zde byla provozována konzervárna.Poté se objekt začal využívat k pronájmu a mimo jiné firmy zde spolu sousedí 4 mikropivovary.Horizont,Hoptop,Monyo a skleróza.Nevzpomenu si!Navštívili jsme Monyo Brewing.Přiznám se,že mi zde kromě Pšenice pivo nechutnalo.Na můj vkus bylo moc perlivé,ale ostatním chutnalo,takže o nic nejde.Poté následovalo opět večerní volno a procházka a projížďka noční Budapeští .Šli jsme s Vindym,Jirkou,Lenkou,Inkou a Michale návštěvou Craft Bier Baru,kde jsme si odpočinuly ochutnali pivo a poklábosili.Pak jsme nechtěně chytli poslední Metro a vydali se na Hotel a hajdy na kutě.Nedělě byl den návratu,ale ještě jsme navštivili známí objekt a v něm HOPTOP Brewing,kde působí Anika a Sami,což jsou manželé a majitelé.Sami je zároveň sládkem.Zde bylo ouplně nejlépe.Varnu si nechal udělat na zakázku v Číně a pivka má vyrovnaná,pitelná prostě dobrá.Moc se nám od nich nechtělo,ale čas je nepřítel.Za svůj Stout obdrželi stříbro na European Beer Arwards!!!Museli jsme domů a tak jsme se vydali do pivovaru Vaskakas ,který je poblíž Gyoru v Györújbarátu.Zdejší majitel a sládek začal jako domovarečník,koupil starou doma dělanou varnu,udělal si kurz na pivovarnictví a začal vařit ve větším měřítku.Léta pracoval v Ingoldstadtu a proto má oblíbený Dunkel Weissbir,který je opravdu lahodný.Mluvil plynule maďarsko-německo-anglicky.Takový multilinguál.Zde čas pokročil a tak jsme se vydali domů a po cestě udělali zastávku v Hradním pivovaru v Hustopečích,kde jsem povečeřeli,dali pivko a rozloučili se s Jirkou,Lenkou a Zdeňkou.Pak přes Pálavu do Prahy a Endschluss.Celkový dojem byl výborný.Piva byla v lepším průměru a nevybočovala.Slabší bylo dle mého názoru Monyo,které mělo na můj vkus perlivější chuť.Jinak svrchňáky,které moc nemusím nebyli tak aromatické jako u nás,ale měli spíše zarovnanou či neutrální chuť.
Bylo to prima,ale mírně náročné.Těším se na další podobnou akci.

Období

Statistiky

  • 111 fotek
  • 1 se líbí

Nastavení

Nahlásit album
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
Uhry 2017
Komentáře Přidat